Domeinen

Fysiek domein

Doel 7.2.3 Veilig gebruik openbare ruimte en orde

We zorgen voor een veilig gebruik van de openbare ruimte en openbare orde

Beschrijving

Zwolle beschikt over een groot areaal openbare ruimte: Vele strekkende kilometers wegen, fietspaden, busbanen, pleinen en trottoirs. Vele vierkante kilometers groen, met bomen en struiken, voor o.a. recreaties, maar ook beschermd natuurgebied. En ook veel straat– en parkmeubilair, bruggen en viaducten. Van deze openbare ruimte wordt dagelijks gebruik gemaakt door bewoners en bezoekers van de stad. Voor deze gebruikers zorgen wij ervoor dat de basis op orde is en zij ervan kunnen uitgaan dat de openbare ruimte schoon, heel en veilig begaanbaar is.

Door vergunningverlening, toezicht en handhaving bevorderen we veiligheid, leefbaarheid en buitengeluk doordat mensen de openbare ruimte veilig kunnen gebruiken en de regels naleven. Bij alle keuzes die wij maken om de capaciteit zo effectief mogelijk in te zetten richten we ons op die taken die voor veiligheid en leefbaarheid het meest van belang zijn.

Criteria

We zorgen voor een veilig gebruik van de openbare ruimte en openbare orde, zodanig dat:

  • we met een risicogerichte inzet van vergunningen, toezicht en handhaven een veilige openbare ruimte realiseren;
  • we maatwerk toepassen in het wijkgericht werken.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Peter Snijders

Activiteiten

We verlenen vergunningen, houden toezicht en handhaven op wijk- en risicogerichte wijze.
Hierbij hebben we aandacht voor uiteenlopende aandachtsgebieden die variëren van de APV openbare orde en openbare ruimte, tot aan de kinderopvang en de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Op deze manier dragen we o.a. bij aan doel 7.2.1.

  • De strategische uitgangspunten van de visie op toezicht openbare ruimte zijn leidend en van daaruit continueren we de doorontwikkeling van het werkzaamheden en de inzet van de toezichthouders. We bouwen die uit tot een integrale aanpak van toezicht in de openbare ruimte.
  • De BOA’s werken thema en wijkgericht (alle wijken van één stadsdeel) en bepalen samen met de partners voor de eigen wijken, door middel van wijkinventarisaties, welke knelpunten met voorrang worden aangepakt. De wijkinventarisaties geven richting aan de prioriteiten per wijk v.w.b.  vergunningverlening, toezicht en handhaving.  Hierbij werken we vanuit de visie op toezicht en handhaving, zoals vastgesteld in de Handhavingsnota openbare ruimte en veiligheid 2023.
  • We starten in 2024 met een handhavingsprogramma en werken daarbij datagedreven. We gebruiken data als informatiebron om de prioriteiten te bepalen en leggen vanaf 2024  jaarlijks verantwoording af.
  • We versterken onze informatiepositie in de openbare ruimte door intensief samen te werken met onze partners zoals wijkmanagers- en beheerders, de wijkagenten en jongerenwerk.

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 7.2.3 Veilig gebruik openbare ruimte en orde

2.689.320

140.052

2.549.268

0

0

2.549.268

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2023 15:10:31 met de export van 11/15/2023 14:55:25