Domeinen

Fysiek domein

Doel 7.1.1 Gebiedsopgaven

Inwoners hebben bij gebiedsopgaven positie aan de voorkant, weten zich partner bij de uitvoering ervan en krijgen mogelijkheden voor vernieuwende maatschappelijke initiatieven

Beschrijving

Er schuilt veel kracht in de stad. Inwoners werken samen met ons aan levendige en vitale, toekomstbestendige wijken. Die samenwerking doen we wijkgericht. Dat wil zeggen dat we in een concreet afgebakend gebied integraal samenwerken met inwoners en organisaties actief in dat gebied waarbij we de leefwereld van de bewoners en de ‘energie’ in gebieden verbinden met de opgaven waar de stad voor staat. Uitgangspunt daarbij is: doen wat een gebied nodig heeft. Dat laat ruimte voor maatwerk. Inwoners van Zwolle moeten er van overtuigd zijn dat hun inzet voor de publieke zaak er toe doet en het verschil kan maken.
Voorwaarde voor een effectieve samenwerking is dat bewoners vertrouwen hebben in die samenwerking. Dat doen we door actief op te halen wat er leeft en speelt en dit te vertalen naar wat nodig is. Meer van buiten naar binnen redeneren. Dat doen we ook door rekenschap te geven van wat wij doen en zo een cyclus van ophalen, analyseren, aanpakken en verantwoorden te starten. Die cyclus voeren we aan de hand van het Buurt-voor-Buurt Onderzoek en de Wijkopgaven die daar uit voortkomen. Door zo te werken maken we zichtbaar wat we doen en dat we differentiëren en maatwerk leveren.
We vinden het belangrijk om continue in dialoog te zijn met onze inwoners. Daarvoor communiceren we actief via een groot aantal kanalen en onderhouden we een netwerk in de wijken van bewoners en maatschappelijke organisaties. Die werkwijze helpt om bewoners te activeren door te wijzen op de mogelijkheden die er zijn om zélf te werken aan de leefbaarheid in je omgeving en maakt duidelijk dat we als overheid dag in dag uit in de gebieden aanwezig zijn om mee te bouwen aan vitale wijken.
Om dit te stimuleren ontwikkelen we instrumenten, en zetten die ook in, die de participatie en samenwerking bevorderen. Instrumenten zoals Start-voor-de-Start en dashboard met wijkdata helpen hierin. Een mooi voorbeeld is ook het platform MijnWijk Zwolle. Het digitale platform biedt inwoners de kans om samen met buurtgenoten, medewerkers van de gemeente en andere belanghebbenden te werken aan goede ideeën voor de buurt. Ideeën die bijdragen aan de opgaven waar de stad voor staat en die een relatie leggen met de wijkopgaven.

De komende jaren versterken we het wijkgericht werken door in onze interne organisatie afspraken te maken over de samenwerking en zo sterker het ‘van buiten naar binnen werken’ verankeren. De cyclus waaruit de Wijkopgaven naar voren komen verbreden we waardoor nadrukkelijker een koppeling ontstaat tussen de opgaven waar de stad voor staat en de behoeften die in de wijken leven. De Wijkopgaven bieden handvaten voor de verschillende beleidsdomeinen binnen de gemeente. Met Hanza heeft Zwolle een aanpak voor participatie ontwikkeld die de komende periode geïmplementeerd moet worden. Die uitgangspunten helpen om inwonersparticipatie te versterken en benutten we in de wijken. De samenwerkingsstructuren in de wijken versterken we door relatie te leggen met meer partijen en een eenduidige wijze van werken in de stadsdelen te bevorderen.
Dit alles met als doel samen werken aan levendige, vitale en toekomstbestendige wijken waar bewoners meedoen, elkaar ontmoeten en veilig samenleven.

Criteria

Inwoners hebben bij gebiedsopgaven positie aan de voorkant, weten zich partner bij de uitvoering ervan en krijgen mogelijkheden voor vernieuwende maatschappelijke initiatieven, zodanig dat:

  • Er samenwerking is tussen inwoners en in het gebied actieve organisaties om gezamenlijk met kansen en problemen in de wijk aan de slag te gaan;
  • Inwoners en in het gebied actieve organisaties zich herkennen in de geformuleerde wijk opgaven; Inwoners bij de start van een maatschappelijke  of ruimtelijke ontwikkeling zeggenschap ervaren;
  • Het maatschappelijk ondernemerschap van inwoners wordt gestimuleerd tot het ontwikkelen van innovatieve werkwijzen voor de opgaven waar onze stad voor staat;
  • De sociale cohesie in de wijk wordt vergroot;
  • Inwoners tevreden zijn over de aanpak van veiligheids- en leefbaarheidsopgaven in de wijk door de gemeente.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Monique Schuttenbeld

Activiteiten

  • Wijkregie: organiseren en bewaken van de uitvoering van de wijkopgaven en organiseren van interventies bij probleemsituaties en kansen.
  • Het neerzetten van een basiscyclus rondom het Buurt-voor-Buurt onderzoek als basis voor het tweejaarlijks bepalen en actualiseren van wijkopgaven.
  • Het opstellen van wijk- en gebiedsprofielen die in één opslag duidelijkheid geven over de aard en kenmerken van een logisch afgebakend gebied.
  • Het stimuleren van (klein)schalige) leefbaarheidsinitiatieven van bewoners o.a. via het budget 'Premie op actie'. MijnWijk is hierbij een belangrijk digitaal platform.
  • Wijkservicepunten. Door middel van wijkservicepunten (op stadsdeelniveau) zijn we laagdrempelig toegankelijk voor bewoners en in de wijk actieve organisaties.
  • Initiatiefrijk Zwolle: loket functie voor maatschappelijk vernieuwende en wijkoverstijgende initiatieven en het daarvoor inzetten van het Stimuleringsfonds Initiatiefrijk Zwolle.
  • Onderzoeken mogelijkheden bewonersbudgetten.
  • Bedrijfsvoering wijkmanagement

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 7.1.1 Gebiedsopgaven

2.933.069

0

2.933.069

0

0

2.933.069

Kredieten

Diezerpoort Sociaal: Met het wegvallen van de oorspronkelijke wijkaccommodaties werken we in samenwerking met het Programma Maatschappelijke Voorzieningen aan een effectieve ontmoetings- en participatievoorzieningen voor de bewoners van Diezerpoort.

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2024 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2022

Resterend krediet

Raming 2023

Raming 2024

Raming 2025 en verder

Vastgestelde mutaties:

Werkplan kleurrijk Holtenbroek

120.282

87.942

32.340

32.340

Diezerpoort, Sociaal

1.134.394

901.265

233.129

233.129

2023-Leefbaarheid Kamperpoort

200.000

200.000

200.000

Subtotaal vastgestelde mutaties

1.454.676

989.207

465.469

465.469

0

0

Voorgestelde mutaties:

N.v.t.

0

Subtotaal voorgestelde mutaties

0

0

0

0

0

0

Totaal doelnummer + korte naam van doel

1.454.676

989.207

465.469

465.469

0

0

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2023 15:10:31 met de export van 11/15/2023 14:55:25