Domeinen

Fysiek domein

Doel 5.3.1 Culturele basisinfrastructuur

We houden de brede culturele basisinfrastructuur met een gedifferentieerd en gevarieerd aanbod voor een breed publiek in stand

Beschrijving

In het Cultuur Perspectief 2040 is voor Zwolle een wenkend toekomstbeeld geschetst als de Hanzestad die het kloppend culturele hart van de regio is. Kunst en cultuur dragen bij aan de hoge kwaliteit van leven van iedereen die in Zwolle of de regio woont, werkt of deze bezoekt. Het versterkt de aantrekkelijkheid van Zwolle als een stad om in te wonen en werken. Kunst en cultuur is ook een belangrijke randvoorwaarde voor de kwalitatieve economische groei van Zwolle.
Gemeente Zwolle richt zich op de volle breedte van het culturele veld. De ontwikkeling van de culturele infrastructuur is in het Cultureel Perspectief 2040 uitgewerkt in de drie pijlers: cirkels, spots en sterren. Zij geven richting aan de kwalitatieve en kwantitatieve groei en helpen om focus te houden en prioriteiten te stellen. De cirkels omvatten cultuur vanuit het maatschappelijk perspectief, denk aan cultuureducatie en cultuurparticipatie. De spots vertegenwoordigen cultuur vanuit het economisch perspectief. Hieronder valt de volle breedte van de kunstdisciplines met instellingen, gezelschappen en zelfstandigen die kunst creëren en presenteren. In de sterren komen talenten tot ontwikkeling met behulp van het creatieve onderwijs en de productiehuizen.

Naast deze blik op de volle breedte richten wij onze focus  in 2024 op drie specifieke aandachtsgebieden:

  • ruimte voor kunstenaars om te creëren en te presenteren;
  • structurele budgetten voor makers in de podiumkunsten;
  • investering in talentontwikkeling.

Voor onze kunstenaars en creatieve makers is het hebben van een geschikte en betaalbare werkplek namelijk een voorwaarde om te kunnen werken. Als gemeente hebben wij een beperkte eigen voorraad aan vastgoed dat kan worden ingezet. Wij verwachten dat in 2024 het aantal werkplekken  kan worden uitgebreid, en dan vooral in locaties die gelegenheid bieden tot samenwerken aan cross overs van disciplines. Van deze broedplaatsen zal een impuls van vernieuwing en innovatie uitgaan.

Criteria

  • Instrumenten als subsidies en prestatieafspraken dragen bij aan de ontwikkeling van nieuwe activiteiten.
  • De bestaande samenwerking binnen de Stedelijke Cultuurregio Zwolle wordt verstevigd
  • De culturele en cultuurhistorische attractiviteit van de binnenstad wordt zichtbaarder gemaakt
  • De  Stadkamer kan haar positie en rol als bibliotheek van de toekomst waarmaken
  • De samenwerking tussen de culturele instellingen wordt versterkt
  • De ondersteuning van Zwolse makers en gezelschappen resulteert in een bloeiend makersklimaat waarin talent tot ontwikkeling kan komen

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Monique Schuttenbeld

Activiteiten

Basis op orde: investeringen in de breedte
Om onze ambities te kunnen realiseren willen wij de basis infrastructuur (BIS) van culturele instellingen, activiteiten en voorzieningen op orde brengen. Wij hebben een begin gemaakt met de uitbreiding van het aantal instellingen in de BIS en de ophoging van de subsidiebudgetten.

  • In 2024 wordt gestart met  een meerjarige financiering van de BIS. De aanvragen van BIS-subsidie worden beoordeeld door een externe, onafhankelijke commissie. De criteria van beoordelingen sluiten aan op de criteria van de landelijke fondsen. Daarnaast voert de commissie een visitatie van de BIS-instellingen uit.
  • Wij ondersteunen Stadkamer als bibliotheek van de toekomst en zetten volop in op doorontwikkeling van cultuureducatie en cultuurparticipatie.
  • Museum De Fundatie stelt een nieuw beleidsplan op en vernieuwt haar artistieke programmering.
  • Stadsmuseum ANNO streeft naar de verwerving van de museumkaart. Het museum maakt het Verhaal van Zwolle niet alleen zichtbaar binnen de muren van het museum, maar werkt samen met de historische “satellieten” (Sassenpoort, Schepenzaal, Peperbus en Academiehuis) en de scholen (erfgoededucatie).
  • De subsidieregeling Cultuur en Kwaliteit is in 2023 omgevormd naar de subsidieregeling Kunstactiviteiten. Onder deze noemer wordt de regeling voortgezet; het budget is verhoogd.
  • De evaluatie van de subsidieregeling Art Pitch038 heeft geleid tot een bijstelling naar experimentele maker toe. In de uitvoering wordt de samenwerking gezocht met de experimentele en innovatieve makers van de Spoorzone.
  • Er zijn 3 kern-evenementen aangewezen die de komende BIS-periode subsidie ontvangen, te weten Stadsfestival, Proto en Bevrijdingsfestival. Met de concentratie op deze evenementen worden zij in de gelegenheid gesteld een stevig inhoudelijk programma neer te zetten.

Basis op orde: drie specifieke aandachtsgebieden
Ruimte om te creëren :

  • Met Beeldentuin Landgoed Anningahof is in 2022 een begin gemaakt om de beeldentuin toekomstbestendig te maken en te behouden voor Zwolle. In 2024 worden verdere stappen gezet naar bestendiging en behoud.
  • Landgoed Anningahof is het begin en eindpunt van de internationale kunstroute van de stichting Kunstwegen. Samen met de stichting, de Vechtdalgemeenten, de provincie en De Fundatie wordt onderzocht of en hoe aan de kunstroute een nieuwe impuls kan worden gegeven.
  • Het Academiehuis is toegevoegd aan de schaarse meters aan expositieruimte die onze stad telt. Samen met de organisatie wordt gekeken hoe de programmering van kunst in het Hoogkoor kan worden geoptimaliseerd.
  • Wij subsidiëren atelierruimten en expositieruimten zodanig dat kunstenaars werken kunnen produceren en presenteren. Wij streven ernaar om het contingent aan ruimte substantieel uit te breiden. Daarbij past ook de professionalisering van de verhuurorganisatie.
  • Wij hebben de expositieruimte uitgebreid met L/NK, dat ook in 2024 exposities zal organiseren in de Voorstraat en op het station.
  • Met de Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars, Creatieve Works en CO zorgen wij voor de vorming en bestendiging van het van kunstenaars en creatieve ondernemers en de kennisoverdracht van ondernemersvaardigheden.

Makers in de podiumkunsten :

  • Wij bieden aan een aantal theatermakers en gezelschappen in de podiumkunsten een financiële basis en stellen hen in staat hun talenten en expertise te ontwikkelen.

Talentontwikkeling :

  • De samenwerking in de Stedelijke Cultuurregio Zwolle is de afgelopen jaren uitgebouwd. Gezamenlijk wordt ingezet op de lobby voor rijksmiddelen voor cultuur ten behoeve van onze regio. De regiogemeenten werken concreet samen aan de ontwikkeling van hun cultureel talent in Vaktor, het nieuwe Makershuis van de Regio Zwolle.

In het collegeprogramma zijn structureel extra middelen beschikbaar gesteld voor cultuur om daarmee te werken aan de ambitie zoals vastgesteld in het Cultureel Perspectief 2040. De wijze waarop we deze middelen in 2024 willen inzetten is te vinden in structureel bestedingsvoorstel 15 "Cultuur".

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 5.3.1 Culturele basisinfrastructuur

21.115.219

126.177

20.989.042

0

0

20.989.042

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2024 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2022

Resterend krediet

Raming 2023

Raming 2024

Raming 2025 en verder

Vastgestelde mutaties:

Cultuur basis

2.634.306

1.871.994

762.312

762.312

Subtotaal vastgestelde mutaties

2.634.306

1.871.994

762.312

762.312

0

0

Voorgestelde mutaties:

N.v.t.

0

Subtotaal voorgestelde mutaties

0

0

0

0

0

0

Totaal doelnummer + korte naam van doel

2.634.306

1.871.994

762.312

762.312

0

0

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2023 15:10:31 met de export van 11/15/2023 14:55:25