Domeinen

Sociaal domein

Doel 2.1.2 Ondersteuning naar werk of school

We ondersteunen inwoners om weer naar school of aan het werk te gaan

Beschrijving

Er zijn allerlei redenen waardoor iemand langs de kant kan komen te staan zonder school(diploma) of werk. Om te zorgen dat elke Zwollenaar naar vermogen deelneemt, ondersteunen we waar nodig. Het liefst met betaald werk.

Onze ondersteuning is afgestemd op de (complexe) vraag van de inwoner. We helpen om belemmeringen weg te nemen, andere kennis en vaardigheden te ontwikkelen en kansen te creëren. Op deze manier willen we zo veel mogelijk mensen weer naar school en/of(parttime) aan het werk krijgen.  
Bij uitval in het onderwijs kunnen de ondersteuningsteams op school betrokken worden, die samenwerken met Leerplicht en Doorstroompunt (RMC) IJsselvecht om mensen weer op een passende opleiding te krijgen.

Mensen die zelf niet aan het werk komen, bieden we ondersteuning vanuit de Sociale basis (Programma 1) om toe te werken naar (betaald) werk. Dat gebeurt door het ontwikkelen van (arbeids)vaardigheden en het opbouwen van een netwerk.
Wanneer de afstand tot de arbeidsmarkt kleiner is, zetten we o.a. Tiem in; ons sociaal werk- en ontwikkelbedrijf dat mensen in de bijstand helpt om weer aan het werk te komen. Ook biedt Tiem beschutte werkplekken en stimuleert en adviseert andere werkgevers dat ook te doen. Daarnaast zijn er verschillende regelingen die het in dienst nemen van iemand met een arbeidsbeperking stimuleren.

Voor nieuwkomers hebben we extra aandacht. Want een groot deel van onze inwoners zonder school of werk is nieuwkomer. We willen dat zij zo snel mogelijk meedoen in de Nederlandse samenleving en voor langere tijd uit de bijstand blijven. We hebben daarbij oog voor de onbekendheid met onze taal, cultuur en gebruiken.  

Gewenste maatschappelijke effecten

  • Minder jongeren (t/m 22 jaar) zitten thuis zonder diploma of baan.
  • Meer mensen uit de bijstand stromen uit naar loondienst en ondernemerschap of hebben inkomsten uit betaald werk (terwijl ze een uitkering krijgen).

Indicatoren

Indicator naam

Ondersteuning naar werk of school

Toelichting

We zetten in op de toename van het aantal jongeren met een startkwalificatie nadat zij weer teruggekeerd zijn naar een opleiding. Onze interventies beogen daarnaast dat meer mensen weer aan het werk komen en blijven. Dat kunnen we terugzien in een afname van het aantal mensen dat terugkeert in de bijstand na een periode van werk. Het aantal mensen in de bijstand en uitkeringsduur kunnen informatie geven over het effect van ons beleid, maar zijn ook sterk afhankelijk van de conjunctuur. Deze moeten dus altijd in samenhang bekeken worden.

Hoort bij gewenste maatschappelijke effecten

  • Aantal jongeren met startkwalificatie vergeleken met eerder (Dashboard voortijdig schoolverlaten)
  • Instroom en uitstroom bijstand (Suite, doorlopend) + Aantal bijstandsuitkeringen (Suite)
  • Aantal parttime werkend met uitkering (Suite)
  • Uitkeringsduur (Suite)
  • Terugkeer in bijstand (Suite)

Bron

Dashboard voortijdig schoolverlaten, Suite

Beschikbaarheid cijfers

Dashboard voortijdig schoolverlaten is per schooljaar en de Suite is doorlopend

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Paul Guldemond

Activiteiten

Minder jongeren thuis zonder opleiding of baan

  • We werken regionaal samen met partners aan het verbeteren van de verbinding tussen onderwijs, arbeidsmarkt en economie.
  • We voeren de strategische meerjarenagenda voor de regio uit. Daarin staan ambities over de verbinding tussen onderwijs, arbeidsmarkt en economie.

Uitstroom bijstand naar loondienst en ondernemerschap  

  • We ontwikkelen een visie op participatie en leggen die voor aan de gemeenteraad. Daarna stellen we een plan op om de bijstandsketen beter in te richten, met oog voor de menselijke maat en effectiviteit. Hierbij gebruiken we de resultaten en aanbevelingen uit het Innovatielab, de ontwikkelingen binnen het BUIG-budget en de evaluatie van de eerste perspectiefgesprekken.
  • In 2024 voeren we een aantal maatregelen uit van het Breed Offensief, waarmee we de arbeidsmarktkansen voor inwoners met een arbeidsbeperking vergroten.  
  • We voeren het regionale SUWI-uitvoeringsplan voor de arbeidsmarktregio uit. Op grond hiervan bieden we op regionaal niveau een gezamenlijke werkgeversdienstverlening.
  • We versterken de regionale ondernemersdienstverlening.
  • We verbeteren de samenwerking tussen het GGZ-domein en werk & inkomen. Dat doen we lokaal en regionaal. Extra kennis over geestelijke gezondheidszorg in de uitvoering is noodzakelijk voor het kunnen begeleiden van deze groep inwoners.  
  • We voeren regie op inburgering en participatie voor statushouders.  
  • Vanaf 2024 verschijnt jaarlijks de Zwolse monitor statushouders.
  • We verbeteren onze registratie- en administratieprocessen.
  • We geven subsidie aan Stichting Voor Elkaar Zwolle (SVEZ). Zij begeleiden nieuwkomers in Zwolle.   
  • We hebben vanaf 2024 een nieuwe uitvoeringsovereenkomst met Tiem. De afspraken die daarin staan, komen we na. We monitoren ook de voortgang. De afspraken gaan over:  
    • Het matchen van kandidaten aan werkgevers die willen bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Kandidaten kunnen aan de slag op een werkervaringsplek, in een proefplaatsing of met een arbeidscontract (met ondersteuning). Steeds vaker bieden werkgevers een leerwerktraject.   
    • Het adviseren van werkgevers over inclusief werkgeven. Het Werkgeverservicepunt geeft advies over bijvoorbeeld loonkostensubsidie en jobcoaching. Maar bijvoorbeeld ook over jobcarving en functiecreatie, waarmee een functie voor een werknemer passend wordt.   
    • Het begeleiden van inwoners die uitstromen uit de bijstand en betaald werk hebben. Deze groep wordt steeds groter. Deze inwoners vallen niet meer onder de Participatiewet. Maar zij hebben wel ondersteuning nodig om hun werk te kunnen behouden.    
    • Het begeleiden van medewerkers van de sociale werkvoorziening. Zodat zij kunnen blijven werken, ondanks (toenemende) beperkingen. Tiem zorgt voor beschutte werkplekken, die passen bij de mogelijkheden van de medewerkers.  
  • In 2024 hebben we speciaal aandacht voor:
    • Onderzoeken wat de meerwaarde is van de inzet van de GGZ-coach en hoe we deze inzet/ meerwaarde kunnen borgen.  
    • Voortzetten van het vitaliteitsprogramma van SportService Zwolle.  
    • Impuls opsporen laaggeletterdheid. Extra kennis over laaggeletterdheid is noodzakelijk. Want de samenleving wordt voor deze doelgroep steeds ingewikkelder en de problemen van de doelgroep complexer. Dat zien we ook bij de groeiende groep statushouders. Bij de inrichting van de participatieketen houden we extra rekening met het terugdringen van laaggeletterdheid.   
    • In 2022 zijn we gestart met perspectiefgesprekken. Dit zijn gesprekken met inwoners die een uitkering ontvangen. Door hun situatie konden we ze eerder niet naar werk begeleiden. Ze hebben geen hulpvraag aan het Sociaal wijkteam. De gesprekken dragen bij aan het verbeteren van de bijstandsketen. In 2024 ronden we deze gesprekken af. Deze inwoners blijven in beeld via onze reguliere dienstverlening.  
    • De werknemers van de sociale werkvoorziening worden ouder. Daarom ontwikkelt Tiem een plan om deze groep duurzaam inzetbaar te houden.

Als onderdeel van de Begroting 2024 wordt ter uitvoering van doel 2.1.2 voorgesteld om in te stemmen met:

  • structureel bestedingsvoorstel 2. “Adviseur data gedreven werken“
  • structureel bestedingsvoorstel 3. “Projectassistenten Sociaal Domein“
  • structureel bestedingsvoorstel 10. “Exploitatie/bekostiging uitvoering wettelijke taken Tiem“

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 2.1.2 Ondersteuning naar werk of school

3.355.106

1.857.161

1.497.945

0

0

1.497.945

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2023 15:10:31 met de export van 11/15/2023 14:55:25