Domeinen

Sociaal domein

Doel 1.2.2 Kortdurende en/of laagintensieve ondersteuning

Het snel, laagdrempelig en kortdurend ondersteunen van inwoners om weer zelfredzaam te worden

Beschrijving

Zodra helder is wat de vraag van de inwoner is, kunnen we ondersteuning bieden. Dat kan één vorm van ondersteuning zijn of een combinatie. Bijvoorbeeld inzet van de omgeving, het Sociaal wijkteam of een gecontracteerde aanbieder. Het gaat in dit doel over de ondersteuning door het Sociaal wijkteam en over de regiefunctie die het wijkteam heeft als er op meerdere manieren ondersteuning wordt gegeven.

Doel van de ondersteuning is dat de inwoner zichzelf weer kan redden en dat we (duurdere) specialistische zorg voorkomen. Onderdeel van de ondersteuning is het normaliseren van de hobbels die inwoners tegenkomen in hun leven.

De ondersteuning van het Sociaal wijkteam is laagdrempelig. De sociaal werker heeft al een gesprek gevoerd over de hulpvraag. Daarbij heeft hij oog voor de hele omgeving van de inwoner. Die ontvangt de ondersteuning dichtbij: thuis, op school, of in de wijk.  

Bij de inzet van meerdere vormen van ondersteuning, heeft het Sociaal wijkteam de regie. Het wijkteam zorgt dat de inwoner zelf in regie blijft, voorkomt onnodige stapeling van hulpverlening en bouwt ondersteuning af als het kan.

Gewenste maatschappelijke effecten

  • Meer inwoners worden eerder laagdrempelig, dichtbij en met een brede blik geholpen bij hun ondersteuningsvraag.
  • Betere regie op ondersteuning waar meerdere partijen bij betrokken zijn.

Indicatoren

Indicator naam

kortdurende en/of laagintensieve ondersteuning

Toelichting

Het Sociaal wijkteam streeft in 2024 naar het inzetten van 25% van de tijd voor het zelf ondersteunen van inwoners. Met die extra eigen inzet verwachten we sneller tot meer gerichte oplossingen te komen en daarmee zwaardere zorg te voorkomen. Door de regievoering verwachten we minder hulp tegelijk in te zetten. Het is mogelijk dat de duur of intensiteit van ondersteuning ook afneemt door te stoppen met ondersteuning als de resultaten uitblijven, in plaats van dezelfde hulp in te zetten maar dan zwaarder.

Hoort bij gewenste maatschappelijke effecten

  • Aantallen eigen inzet (Sociaal wijkteam)
  • Aantal gevallen waarin meerdere interventies gelijktijdig worden ingezet voor een inwoner (gestapelde interventies) per wet (Gidso)

Bron

Sociaal Wijkteam en Gidso

Beschikbaarheid cijfers

Sociaal Wijkteam en Gidso is doorlopend

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen
Dorrit de Jong

Activiteiten

Meer inwoners laagdrempelig, dichtbij en met een brede blik geholpen:  

  • Het Sociaal wijkteam heeft een team met kennis over en ervaring met relaties en scheidingen (Relatie- en scheidingsteam). Dit team biedt laagdrempelige, integrale ondersteuning voor inwoners. Het doel is om complexe scheidingen te voorkomen. Want die hebben vaak negatieve gevolgen voor kinderen, die daardoor specialistische jeugdhulp nodig hebben. Het team biedt voorlichting, advies en opvoedondersteuning.
  • Binnen de proeftuin Samenspel in de wijk geven we hulp en steun dichtbij de jeugdige en zijn gezin: thuis, op school en in de wijk. Het wijkteam en de jeugdhulpaanbieders werken samen in de sociale basis.  
  • Binnen he programma Samen voor een stevige basis werkt het Sociaal wijkteam samen met scholen. Het doel is om gespecialiseerde (jeugd)hulp te voorkomen. De jeugd- en gezinswerkers van het Sociaal wijkteam werken samen met de ondersteuningsteams van de scholen. Samen hebben zij een belangrijke rol in de uitvoering van de verschillende plannen.  
  • We gaan door met de inzet van de ondersteuningsteams voor kinderen van 0 tot 4 jaar. In het eerste halfjaar van 2024 beoordelen we de resultaten.   
  • We breiden in 2023-2025 de samenwerking in een ondersteuningsteam uit met de onderwijsteams van ISK Landstede, De Twijn en De Ambelt. In 2024 willen we ondersteuningsteams bij 6 onderwijsteams. Deze uitbreiding is onderdeel van de Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp 2023-2026.

Betere regie op ondersteuning waar meerdere partijen bij betrokken zijn:

  • Het Sociaal wijkteam biedt vrijwillig (intensieve) hulp aan gezinnen en huishoudens die te maken hebben met acute en chronische onveiligheid in het dagelijkse leven. Het wijkteam geeft de ondersteuning zo lokaal mogelijk, zo dicht mogelijk binnen de eigen omgeving van inwoners. We werken met één veiligheidsplan waarin Veilig Thuis, gemeenten en (regionale) partners samenwerken.
  • Het Herstelteam is een multidisciplinair team van zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen, onder coördinatie van het Sociaal wijkteam. Het team richt zich op de optimalisering van het aanbod van begeleiding, behandeling en herstel voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit is onder andere voor inwoners met EPA (Ernstige Psychiatrische Aandoening).  
  • We praten met iedere Zwolse gedetineerde over de mogelijkheden voor nazorg binnen de gemeente Zwolle. Waar mogelijk en nodig stellen we samen met onze partners een plan van aanpak op voor alle Zwolse gedetineerden die uit detentie gaan. In dit plan is in ieder geval aandacht voor een succesvolle re-integratie: onderdak, financiën, geldig ID-bewijs, fysieke en psychische gezondheid.

Als onderdeel van de Begroting 2024 wordt ter uitvoering van doel 1.2.2 voorgesteld om in te stemmen met:

  • structureel bestedingsvoorstel 2. “Adviseur data gedreven werken“
  • structureel bestedingsvoorstel 3. “Projectassistenten Sociaal Domein“
  • structureel bestedingsvoorstel 5. “Relatie en scheidingsteam“
  • incidenteel bestedingsvoorstel 6. “Kwaliteitsmedewerkers Wijkteams"
  • incidenteel bestedingsvoorstel 7. “Relatie en Scheidingsteam"
  • incidenteel bestedingsvoorstel 8. “Afronden borging Doorbraakmethode"

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 1.2.2 Kortdurende en/of laagintensieve ondersteuning

3.113.940

1.598.350

1.515.590

0

637.417

878.173

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2023 15:10:31 met de export van 11/15/2023 14:55:25