Domeinen

Bestuur, Dienstverlening en Bedrijfsvoering

Doel 9.1.3 Informatievoorziening

We bouwen aan een moderne informatievoorziening.

Beschrijving

In vrijwel alle uithoeken van het gemeentelijk werkveld is het besef doorgedrongen dat data en digitale technologie een significante rol spelen in het behalen van onze bestuurlijke en organisatorische ambities. Door de enorme hoeveelheden informatie en gegevens die onder onze verantwoordelijkheid vallen zijn onze digitale voorzieningen cruciaal geworden. En de complexiteit van onze taken en opgaven maakt innovatie randvoorwaardelijk om zicht op oplossingen te krijgen. Daarbij heeft het inzetten van digitale innovatie in de maatschappij een veel diepgaandere impact dan alleen de specifieke toepassing van een technologie op zichzelf. Het raakt hoe we ons als mensen tot elkaar verhouden, het vertrouwen dat inwoners hebben in hun overheid en de mogelijkheden die we samen hebben om maatschappelijke opgaven het hoofd te bieden.

We vinden het belangrijk om regie te hebben en te houden in deze digitale transitie. De digitale strategie 2021-23 wordt in 2024 opgevolgd door de Digitale Agenda Zwolle. Deze brengt de informatiesamenleving breed in kaart, geeft richting en agendeert. Zo kunnen we nieuwe en opkomende technologieën (en wetgeving) duiden en reflecteren we vanuit het perspectief van ethiek en digitale grondrechten op de innovaties die we al toepassen. Daarnaast identificeren we de kansen die de digitale transitie voortbrengt om meer integraal werken te faciliteren, zowel binnen als buiten onze organisatiegrenzen. Onze Digitale Tweelingstad en de Alliantie Smart Zwolle zijn hier sprekende voorbeelden van. En ten derde maakt een wendbare en moderne informatievoorziening een goede positie van de gemeente in de informatiesamenleving mogelijk. Beschikbare kwalitatieve data en informatie versterken de uitvoeringskracht.

In het kader van dit doel richten we ons op:

  • het ontwikkelen van ons innovatief vermogen (waaronder datagedreven werken)
  • het zijn van een betrouwbare overheid (in de informatiesamenleving)
  • de samenwerking met onze partners in de regio en landelijk (op gebied van IT en architectuur)

Innovatie
Het kunnen uitwisselen, analyseren en interpreteren van data is een vaardigheid dat veel aspecten van ons werk sterk kan verbeteren. Het leidt tot objectieve en beter onderbouwde beleidsvorming, het maakt onze dienstverlening scherper toegesneden op de gebruikers en het kan onze interne processen optimaliseren en effectiever maken. Ons Datagedreven Werken strategie en -programma zorgt ervoor dat we hier als organisatie continu in blijven leren en ontwikkelen. En we willen investeren in het verder professionaliseren van ons innovatiemanagement door een stap in ontwikkeling te zetten van ‘technologie gedreven innoveren’ naar ‘opgave gedreven innoveren'. Want of het nu gaat om ondermijning, cultuur, mobiliteit of onze klimaat adaptieve delta: onze data, sensoren, connectiviteit en digitale intelligentie zijn cruciale middelen om de integraliteit te versterken en resultaten te bereiken op maatschappelijke opgaven.

Betrouwbare overheid
We willen dat de menselijke maat leidend wordt in de uitwisseling van informatie, gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Informatie moet vindbaar, betrouwbaar, begrijpelijk en toekomstbestendig zijn. Voor iedereen die daar recht op heeft en voor zo lang als nodig. Om dit mogelijk te maken gaan we, onder andere in lijn met de Wet Open Overheid, inzetten op een grote verbeterslag van onze informatiehuishouding. Dit heeft impact en raakt de hele organisatie, maar is randvoorwaardelijk om onze verantwoordelijkheid te nemen, met elkaar in verbinding te blijven en continu te werken aan vertrouwen. Een gelijkwaardige 'informatie-relatie' tussen inwoner en overheid is een cruciaal onderdeel van een gezonde democratische rechtstaat. Ook op lokaal niveau, in onze stad. Digitale weerbaarheid, zorgvuldige omgang met privacygevoelige informatie en digivaardige collega’s zijn daarin randvoorwaardelijke aspecten die structurele investering verdienen.

Samenwerking
De behoeften van overheidsorganisaties op het gebied van IT, architectuur en het applicatielandschap overlappen meer dan dat ze verschillen. Elke ambtenaar werkt het best op een moderne digitale werkplek, geoptimaliseerd voor hybride samenwerking – ongeacht of de werkgever een provincie, gemeente of gemeenschappelijke regeling is. En ook de dienstverlening aan de burger is voor het overgrote deel vergelijkbaar, zo niet identiek. Zeker bij gemeenten. Daarom werken we samen en hoeven we in Zwolle niet alles zelf te ontdekken. Samenwerking, zoals met SSC-ONS, Dimpact of VNG, vraagt echter ook investeringen. Soms is het de business case om uiteindelijk goedkoper uit te zijn, maar vaker is de samenwerking voornamelijk bedoeld om een hogere kwaliteit te realiseren of schaarse expertise en capaciteit te delen. En soms nemen we als grote centrumgemeente ook gewoon onze verantwoordelijkheid; dan leiden we de weg naar vernieuwing, zodat anderen daarin volgend kunnen zijn.

De ontwikkelingen in de digitale transitie gaan razendsnel en hebben een niet te onderschatten impact op de samenleving en op onze eigen organisatie. Daarom zetten we in op een brede ontwikkeling van onze digitale vaardigheden en voorzieningen in de organisatie. Omdat onze ambities en verantwoordelijkheden net zo goed gelden in de informatiesamenleving. En net zoals de stad zelf gaan ook wij – als organisatie – een digitale transformatie doormaken. Stap voor stap en met een menselijke maat.

Criteria

We bouwen aan een moderne informatievoorziening, zodanig dat:

  • De digitale transitie gestructureerd wordt doorgevoerd middels een breed gedragen (en transparante) strategie;
  • We zoveel mogelijk samen (met partners en andere gemeenten) organiseren;
  • We meer datagedreven sturen en werken om een bijdragen te leveren aan de opgaven in de stad;
  • We gebruiken maken van de kansen van digitalisering en de risico’s beheersen;
  • We onze digitale dienstverlening moderniseren naar landelijke standaarden;
  • We privacy, informatieveiligheid en toegankelijkheid borgen conform de wettelijke kaders;
  • We de regie van inwoners en ondernemers op eigen gegevens verbeteren;
  • We beschikken over een  robuuste technische infrastructuur die nieuwe ontwikkelingen ondersteunt;
  • We de regie op de relatie met ICT-leveranciers versterken en Open tenzij stimuleren.

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Paul Guldemond
Arjan Spaans

Activiteiten

We geven uitvoering aan onze ambities voor een moderne informatievoorziening door middel van de volgende prioriteiten en programma’s:

Strategisch huis IV
De Enterprise architectuur en de strategie Datagedreven Werken geven een organisatorisch en informatie technisch kader voor de doorontwikkeling van onze informatievoorziening. De Digitale Agenda brengt de informatiesamenleving in kaart, geeft richting en agendeert.

Programma Datagedreven Werken
Het programma Datagedreven Werken faciliteert de organisatie middels kennis, kunde en techniek om het gebruik van data te borgen in (management)sturing, de beleidsontwikkeling en de uitvoering.

Programma Duurzame Toegankelijkheid
Het programma Duurzame toegankelijkheid geeft invulling aan vernieuwde wet en regelgeving op het gebied van open en toegankelijke informatie. Onder invloed van de Wet Open Overheid (WOO) en naar aanleiding van de toeslagenaffaire transformeert het beheer en de toegankelijkheid van data en informatie drastisch. Ook het informatiebeheer in de lijn, inclusief de archieffunctie, heeft daarin een prioritaire rol.

Innovatiemanagement (en advies)
Een multidisciplinair innovatie,- en expertiseteam zal decentraal (op de vakafdelingen) geïnitieerde innovatie begeleiden, er over adviseren en ondersteunen met geavanceerde digitale competenties en middelen. Belangrijke producten uit het programma Slimme Samenleving (afgerond in 2023), zoals de Digitale Tweelingstad Zwolle, worden vanuit de lijn geleverd, beheerd en ontwikkeld. Het belang van een innovatief en betrouwbaar geo-informatie platform voor de organisatie blijft toenemen.

Enterprise Architectuur
We vergroten onze grip op de Zwolse bedrijfs-, informatie- en data-architectuur. Het werken onder architectuur is integraal onderdeel van succesvol veranderen: “Doen we de goede dingen? Doen we de dingen goed?” Continue leren en ontwikkelen in deze expertise vormt het fundament onder een moderne informatievoorziening.

Informatiebeveiliging en privacy
Vanuit dit thema werken we aan het ontwikkelen van kennis en gedrag van medewerkers, om het risico op beveiligingsincidenten en privacy schendingen te minimaliseren. Verbeteringen in kwaliteit en control van (digitale) processen en uitvoering draagt hier verder aan bij. En we gaan door met het werken aan meer transparantie naar inwoners over de verwerking van persoonsgegevens.

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 9.1.3 Informatievoorziening

19.246.466

107.420

19.139.046

0

914.185

18.224.861

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2024 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2022

Resterend krediet

Raming 2023

Raming 2024

Raming 2025 en verder

Vastgestelde mutaties:

MPI 2019 ntv opdrachten

133.577

0

133.577

133.577

Dashboard Klantcontact

19.220

13.932

5.288

5.288

Nieuwe website

59.364

21.702

37.662

37.662

Omgevingswet

152.195

32.420

119.775

119.775

iCentrale KWP

166.746

43.820

122.926

122.926

Mobiel en digitaal handhaven

43.991

26.200

17.791

17.791

Zaakgericht werken

31.732

20.023

11.709

11.709

Digiwerkplek 2.0

160.466

39.254

121.212

121.212

Corona bedrijfsvoering

1.250.000

1.188.920

61.080

61.080

Subtotaal vastgestelde mutaties

2.017.291

1.386.271

631.020

631.020

0

0

Voorgestelde mutaties:

N.v.t.

0

Subtotaal voorgestelde mutaties

0

0

0

0

0

0

Totaal doelnummer + korte naam van doel

2.017.291

1.386.271

631.020

631.020

0

0

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2023 15:10:31 met de export van 11/15/2023 14:55:25