Domeinen

Bestuur, Dienstverlening en Bedrijfsvoering

Doel 8.1.3 Regio Zwolle

Regio Zwolle

Beschrijving

Regionale samenwerking is voor gemeente Zwolle een belangrijke pijler. Daarom faciliteert de gemeente Zwolle, als gastheer-gemeente, het samenwerkingsverband Regio Zwolle.

Klimaatbestendige groeiregio Zwolle
In Regio Zwolle werken we, 22 gemeenten, 4 provincies, ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties, samen aan brede welvaart voor alle huidige en toekomstige inwoners en ondernemers. Samenwerken maakt sterker. Dat blijkt ook uit de resultaten die we boeken. Sinds het bestaan van Regio Zwolle in 2011 is de samenwerking in de regio gegroeid. In het begin sterk relatiegericht met economie als speerpunt en vanaf 2018 heeft de samenwerking een schaalsprong gemaakt. Een nieuwe koers (op basis van de proeftuin Maak Verschil), waarin aanvullend op de economische samenwerking meer opgavegericht werd samengewerkt op de thema’s arbeidsmarkt, bereikbaarheid, energie en leefomgeving. In 2020 werd de regionale samenwerking door het Rijk erkend en bekrachtigd met de Regio Deal, in 2021 werd de regio benoemd als NOVI-gebied en in 2022 aangewezen tot één van de 17 landelijke NOVEX-gebieden: de klimaatbestendige groeiregio Zwolle. Regio Zwolle wordt hiermee ook landelijk gezien als voorbeeld van een goed werkende samenwerking met een relatief lichte structuur.

Vitale regio: duurzame groei in balans
Regio Zwolle is ambitieus; we willen een vitale regio zijn én blijven. De actuele en toekomstige vraagstukken op het gebied van economie, arbeidsmarkt, klimaat en duurzaamheid maken dat we stevig aan de slag moeten en de krachten moeten bundelen. Regio Zwolle staat voor duurzame groei in balans en wil zo ook bijdragen aan goed evenwicht tussen stad en platteland. Door met oog voor kwaliteiten en eigenheid van gebieden te zorgen voor nabijheid van werk en voorzieningen, een goede mix van woonsegmenten in de regio en beschikbaarheid van mobiliteit. Stad en platteland hebben elkaar hard nodig. Juist deze wederkerigheid maakt onze regio krachtig.

Regio Zwolle stapt door
Regio Zwolle stapt door naar een nieuwe fase met een nieuwe meerjarige agenda 2024-2028 Regio Zwolle stapt door, met daarbij een financiële paragraaf die past bij de ambities voor de komende jaren en tegelijkertijd rekening houdt met de financiële omstandigheden waarin gemeenten verkeren. Op deze manier blijven we recht doen aan de inhoudelijke ambities en kansen voor deze regio en is tegelijkertijd ruimte voor herijking over enkele jaren. Deze agenda vormt de basis voor het maken van concrete afspraken voor de realisatie van onze doelen. Voor de periode van 2024 – 2028 zijn dit de focusgebieden: 1) Economie & arbeidsmarkt; 2) Duurzame groei en leefkwaliteit. Daarnaast beschrijft de meerjarige agenda de inzet op het gebied van public affairs en communicatie, essentiële randvoorwaarden voor het behouden en uitbreiden van het sterke merk Regio Zwolle.  

Regio Zwolle binnen Europa
De nieuwe “Meerjarige agenda 2024-2028 Regio Zwolle stapt door” is tevens de basis voor het uitwerken van een strategie voor Europa. Voor een succesvolle belangenbehartiging bij zowel provincies, het Rijk en in Europa is een brede verbinding met stakeholders van essentieel belang. Daarom werken we richting Europa nauw samen met partners om onze boodschap en ambitie kracht bij te zetten. Zo werken we samen met de provincies en regio’s in Oost-Nederland in het kader van Think East Netherlands programma aan een betere profilering van onze innovatiekracht in Brussel. Daarnaast participeren we in de grensoverschrijdende samenwerkingen van Noord-Nederland met de Duitse deelstaat Nedersaksen en de provincie Overijssel met Noordrijn Westfalen onder andere om een snelle en doorgaande spoorverbinding tussen Zwolle-Twente en Münster te realiseren. We monitoren relevante ontwikkelingen In Brussel op het gebied wet- en regelgeving en beleid en benutten waar mogelijk kansen en subsidiemogelijkheden wanneer die zich voordoen. In 2024 vinden er weer Europese verkiezingen plaats en zal een nieuwe Europese Commissie aantreden. We volgen welke beleidsaccenten er door de nieuwe Commissie zullen worden geformuleerd, specifiek wanneer deze de relatie en belangen van steden en regio’s betreffen.

Criteria

Als gastheer-gemeente of penvoerder faciliteren we regionale samenwerking, zodanig dat:   

  • De samenwerking binnen Regio Zwolle zich verder kan ontplooien en ingezet kan worden op:
    • een klimaatbestendige en duurzame bereikbaarheid en leefkwaliteit
    • Versterking van duurzame wendbare economie in Regio Zwolle
    • Duurzame samenwerking tussen Europa, Rijk, Regio en stad Zwolle

Kaderstellende nota('s)

Portefeuillehouder(s)

Peter Snijders

Activiteiten

De meerjarige agenda heeft voor de periode van 2024 – 2028 twee focusgebieden:

  1. Economie & arbeidsmarkt;
  2. Duurzame groei en leefkwaliteit. Daarnaast beschrijft de meerjarige agenda de inzet op het gebied van public affairs en communicatie richting provincie, Rijk en Europa, essentiële randvoorwaarden voor het behouden en uitbreiden van het sterke merk Regio Zwolle.
  1. De economie en arbeidsmarkt vergen regionale samenwerking, op het gebied van ruimtelijke keuzes en om een sterk regionaal ecosysteem met excellente ondernemersdienstverlening te bouwen. We zetten in op een toekomstbestendige en flexibele arbeidsmarkt, waarin maximale arbeidsparticipatie en arbeidsproductiviteit wordt nagestreefd en die het mogelijk maakt transities te realiseren. Een leven lang leren en inzet op leercultuur zijn daarbij kernbegrippen. Hiervoor zijn uitvoeringsprogramma’s ontwikkeld die worden voortgezet en uitgebreid (Groei Vooruit, Ontwikkelfonds, Upgrade Jezelf, sectorale aanpak, ondernemersprogramma’s etc.) voor inwoners en ondernemers uit de regio. Zo wordt bijvoorbeeld de sectorale aanpak verbreed naar tien sectoren en gaan de investeringsbudgetten voor ondernemersprogramma’s bij economie omhoog.  Ons economisch perspectief gaan wij meer vervlechten met de regionale koers. In paragraaf 5.1 wordt deze synergie nader toegelicht.
  2. Samen met het Rijk staan we voor de opgave om minimaal 50.000 woningen en 20.000 arbeidsplaatsen te realiseren in de periode tot 2040 in samenhang met een mobiliteitstransitie in onze dynamische en kwetsbare delta. Daarbij bewaken we met elkaar de balans tussen stad en land, verbinden de programma’s en maken werk van vitale kernen. Kennisdeling en ontwikkeling is hierbij van groot belang. Samen staan we voor inclusief en duurzaam groeien met behoud van de leefkwaliteit en realiseren we een klimaatbestendige groeiregio Zwolle met behoud van ruimtelijke kwaliteit. Dit doen we langs de lijnen van een zestal programma’s: regionale sponsstrategie, ruimtelijke economische visie, stedelijk Zwolle, vitale kernen & gezonde buurten, landelijk gebied – groeien in balans en kennisdeling. Versterken van een goede bereikbaarheid van Daily Urban System (DUS) is daarbij ook van wezenlijk belang. Ten opzichte van de lopende beleidsperiode is met de aanwijzing van de Regio tot NOVEX-gebied de noodzaak ontstaan om in samenhang te sturen op de ruimtelijke opgaven. Vanuit de NOVEX-status volgen ontwikkelprogramma’s die moeten worden bemenst. De inzet hierop vraagt om uitbreiding van de uitvoeringskracht. De gevraagde bijdrage per inwoner van gemeenten en provincies bestaat uit uitvoeringsbudget voor de programma’s en personele capaciteit.
    De uitwerking van deze thema’s in activiteiten wordt gelijktijdig met de vaststelling van deze begroting bepaald in een regionaal jaarplan 2024 – 2025.

De regionale begroting 2024 zal in november '23 worden vastgesteld door het Regiobestuur. Na vaststelling van de regionale begroting zal bij Zwolse Berap 2024-1 het totale regiobudget en de bijdragen van de andere regiogemeenten en provincies formeel worden geraamd binnen de begroting van Gemeente Zwolle. Omdat Gemeente Zwolle het financiële gastheerschap verzorgd voor de regio Zwolle, is op dit moment in de Zwolse begroting wel de bijdrage van de gemeente Zwolle aan de regio Zwolle opgenomen in de begroting.

Als onderdeel van de Begroting 2024 wordt ter uitvoering van doel 8.1.3 voorgesteld om in te stemmen met:

  • incidenteel bestedingsvoorstel 51. Regio Zwolle, meerjarige agenda 2024-2028
  • incidenteel bestedingsvoorstel 52. Penvoerderschap netwerkorganisatie Ruimte voor de Vecht

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 8.1.3 Regio Zwolle

1.139.148

1.139.148

0

0

0

0

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2023 15:10:31 met de export van 11/15/2023 14:55:25